fbpx
Brambory v Čechách na Vánoce

Brambory a Vánoce mají v České republice dlouhou a bohatou historii. Do Čech se brambory dostaly z Ameriky v 17. století a rychle se staly oblíbenou potravinou, protože byly levné, výživné a snadno se pěstovaly. A to z nich udělalo ideální potravinu pro chudé i bohaté.

Na štědrovečerní tabuli se objevily v 19. století. Původně se podávaly vařené nebo pečené. Později se začaly používat i do dalších pokrmů, například do bramborového salátu nebo bramborových knedlíků.

Bramborový salát – symbol českých Vánoc

Brambory se staly symbolem Vánoc v Čechách zejména v období socialismu. Byly dostupné pro každého a byly levnou alternativou k jiným, dražším pokrmům. Kapr s bramborovým salátem se tak stal tradičním vánočním chodem v mnoha českých domácnostech.

I po pádu komunismu si brambory na štědrovečerní tabuli udržely své místo. A i když se dnes Češi mohou rozhodnout pro jiné pokrmy, brambory jsou pro mnoho z nich stále oblíbenou volbou.

Bramborový salát

Bramborový salát bez majonézy
Odlehčený bramborový salát

 

Nejtypičtějším vánočním pokrmem z brambor je bramborový salát. Obvykle se připravuje z vařených brambor, majonézy, cibule, okurek a dalších přísad. Existuje mnoho různých receptů na bramborový salát. Každá rodina má ten svůj nejlepší recept a předává si ho po generace.

Nejstarší recept na bramborový salát v Česku pochází z roku 1924 z Knihy rozpočtů a kuchařských předpisů od Marie Janků-Sandtnerové. Recept se jmenuje Salát bramborový a obsahoval následující ingredience:

600 g vařených brambor

3 vejce

1 cibule

5 nakládaných okurek

2 lžíce plnotučné hořčice

1 lžíce octa

1 lžíce oleje

Postup byl jednoduchý:

Brambory, vejce a cibule se oloupaly a nakrájely na kostičky. Okurky se nakrájely na kostičky nebo plátky a všechny ingredience se smíchaly a zalily zálivkou z hořčice, octa a oleje. Salát se dochutil solí a pepřem. 

Tento recept se od dnešního bramborového salátu liší v několika ohledech. Nejvýraznější rozdíl je v tom, že neobsahuje majonézu. Majonéza se v Česku začala používat až v průběhu 20. století. Další rozdíl je v tom, že se v receptu nepoužívá žádná kořenová zelenina, jako je mrkev, celer nebo petržel. Tato zelenina se do bramborového salátu začala přidávat až později. I když řada lidí ji do salátu nedává, stejně jako salám. 

Byl to jeden z prvních receptů na bramborový salát, který se objevil v české kuchařské knize.

Bramborový salát se zeleninou a salámem nebo bez nich

Existuje několik důvodů, proč se do bramborového salátu přidává kořenová zelenina nebo salám.

Kořenová zelenina dodává salátu chuť, barvu a texturu. Salám dodá chuť, protein a texturu. Co se druhu týče, nejčastěji se používá salám gothaj. Ale druh salámu je otázkou preferencí každého kuchaře, potažmo strávníka. 

Některým lidem se líbí chuť a textura bramborového salátu bez kořenové zeleniny nebo salámu. Jiní lidé preferují salát s bohatší chutí a texturou.

Tradice a zvyky hrají i v tomto případě velmi důležitou roli. 

Konečné rozhodnutí  o tom, zda do bramborového salátu přidat kořenovou zeleninu nebo salám, je na každém jednotlivci.