fbpx
Červená řepa - zdroj vitamínů a minerálů

Červená řepa je kořenová zelenina s bohatou historií a řadou pozitivních vlivů na naše zdraví. Je bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu. Charakteristickou červenou barvu má díky pigmentu betaninu. Původně pochází z oblasti Středozemního moře, ale dnes se pěstuje po celém světě.

Pěstování červené řepy

Červená řepa je relativně nenáročná na pěstování. Daří se jí v kypré, dobře propustné půdě na slunném stanovišti. Půda by měla být také dostatečně bohatá na živiny, zejména dusík a draslík.
Vysévá se od dubna do května. Rostliny potřebují pravidelnou zálivku a pletí. Sklízejí se od srpna do září.

Pozitivní vliv červené řepy na zdraví

Červená řepa je výborným zdrojem vitamínů a minerálů a má vysoký obsah antioxidantů, které pomáhají v boji proti volným radikálům.

Červená řepa je dobrým zdrojem vitamínů C, B6 a K. Vitamín C je důležitý pro imunitní systém, vitamín B6 pomáhá uvolňovat energii z potravy a vitamín K je důležitý pro srážlivost krve.

Využijete ji jako zdroje minerálů, jako je železo, mangan, měď a draslík. Železo je důležité pro tvorbu červených krvinek, mangan pomáhá při metabolismu sacharidů, měď je důležitá pro tvorbu kolagenu a draslík pro regulaci krevního tlaku.
Nesmíme zapomenout ani na vysoký obsah přírodních antioxidantů, které pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály.

Použití červené řepy v kuchyni

Červenou řepu lze konzumovat syrovou i tepelně upravenou. Syrová řepa je chutná v salátech, smoothie nebo jako příloha. Tepelně ji lze upravovat pečením, vařením, dušením nebo grilováním. 

Několik tipů na recepty z červené řepy

Salát z červené řepy a kozího sýra 

Červenou řepu nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme na kousky nakrájený kozí sýr, nasekanou pažitku a osolíme. Zalijeme olivovým olejem a octem.

Pečená červená řepa s kozím sýrem a medem

Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na plátky. Rozprostřeme na plech, posypeme kořením a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut. Po upečení posypeme kozím sýrem a zakapeme medem.

Pečená červená řepa

Polévka z červené řepy

Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na oleji. Přidáme řepu, osolíme, opepříme a zalijeme vývarem. Vaříme doměkka. Nakonec rozmixujeme dohladka.

Polévka z červené řepy