fbpx
Rané brambory plné chuti

Brambory, známé také jako rané brambory, jsou prvními plody letošní sklizně a přinášejí s sebou svěží chuť a jemnou texturu. Můžete se těšit na odrůdy Anuschka a Colomba.

Co jsou „nové” brambory?

Nové brambory jsou mladé, čerstvě vykopané hlízy, které se na trh dostávají hned po sklizni. Jsou typické svou tenkou jemnou slupkou, kterou není nutné loupat, a svěží, jemnou chutí.

Proč jsou nové brambory tak oblíbené?

Nové brambory mají svěží a jemnou chuť. Obsahují vyšší množství vitamínů a minerálů. Jsou bohaté na vitamín C, draslík a další esenciální živiny. Rozhodně nelze říct, že brambora je prázdná potravina. Díky své tenké slupce není nutné nové brambory loupat. Stačí je důkladně omýt a můžete je rovnou vařit. Proto jsou tak oblíbené hlavně v létě. Neztrácíte čas s dlouhou přípravou. 

Můžete je připravit na mnoho způsobů: vařené, pečené, smažené nebo jako součást salátů i polévek.

Skladování raných brambor

Rané brambory mají kratší dobu skladovatelnosti, a to kvůli své tenké slupce. Měli byste je skladovat na chladném, suchém a tmavém místě, aby si udržely čerstvost a chuť. Spotřebujte je co nejdříve.

Rané brambory představují chutnou a výživnou volbu, kterou byste měli v sezóně vyzkoušet. Jejich jemná textura a svěží chuť dodávají jídlům jedinečný charakter, který ocení každý gurmán. Výborně se hodí ke grilované rybě nebo steaku a najdete pro ně i celou řadu dalších využití. Připravit je můžete jen s máslem a petrželkou, udělat z nich rychlý letní bramborový salát nebo je upéct s rozmarýnem.

Pečené brambory s rozmarýnem

ReceptPečené nové brambory s rozmarýnem

Nové brambory
Olivový olej
Čerstvý rozmarýn
Sůl a pepř

Postup:

  • Předehřejte troubu na 200 °C.
  • Nové brambory důkladně omyjte a nakrájejte na poloviny nebo čtvrtiny.
  • Položte je na plech, zakapejte olivovým olejem, posypte nasekaným rozmarýnem, solí a pepřem.
  • Pečte, dokud nejsou zlatavé a křupavé, asi 25-30 minut.