fbpx
Jednoduchá zálivka na salát

Vinaigrettová zálivka [čti vinagretová zálivka] je lehká a jednoduchá zálivka nebo dresink, který se používá především na ochucení salátů, ale může sloužit i jako marináda pro zeleninu, maso nebo ryby. Základní vinaigrette se skládá ze tří hlavních ingrediencí: octa, oleje a soli, které se promíchájí do hladké směsi.

Základní poměr ingrediencí

Tradiční poměr pro přípravu vinaigrettové zálivky je 1 díl octa na 3 díly oleje, ale tento poměr lze upravit podle osobních preferencí.

Základní složení vinaigrettové zálivky

Ocet: Nejčastěji se používá vinný ocet (bílý nebo červený), ale lze použít i ocet jablečný, balzamikový nebo citronovou šťávu, která dodá kyselost a svěžest.

Olej: Nejčastěji se používá olivový olej, který je ideální pro svou jemnou chuť. Můžete však zvolit i jiné druhy olejů, jako je slunečnicový, avokádový nebo sezamový olej, a docílit tak variace chutí.

Sůl a pepř: Pro základní ochucení.

Další často přidávané ingredience:

Hořčice: Nejčastěji se používá dijonská hořčice, která pomáhá spojit olej s octem a zároveň dodává pikantní chuť.

Bylinky: Čerstvé nebo sušené bylinky, jako je tymián, bazalka, petržel nebo oregano, mohou zálivce přidat další chuťovou vrstvu.

Česnek nebo šalotka: Jemně nasekaný česnek nebo šalotka zintenzivní chuť zálivky.

Med nebo cukr: Pro zjemnění a vyvážení kyselosti octa.

Citrusová šťáva: Kyselost octa může být obohacena nebo nahrazena citronovou, limetkovou nebo pomerančovou šťávou. Docílíte tak velmi zajímavých chutí.

Příprava vinaigrettové zálivky je velmi jednoduchá. Ingredience se smíchají dohromady a míchají se, dokud nevznikne emulze (jednotná směs). Pro rychlejší a snadnější promíchání použijte šlehač, malou zavařovací sklenici, kterou protřepete, nebo ponorný mixér.

Příklad receptu na jednoduchou vinaigrettovou zálivku

3 polévkové lžíce olivového oleje
1 polévková lžíce vinného octa
1 lžička dijonské hořčice
Sůl a pepř podle chuti

V malé misce nebo sklenici smíchejte ocet a hořčici, poté pomalu přilévejte za stálého míchání olivový olej, aby se vytvořila emulze. Dochuťte solí a pepřem a případně přidejte bylinky nebo med.

Vinaigrettová zálivka je skvělou a univerzální volbou pro dochucení mnoha pokrmů, zvláště pokud chcete lehkou, svěží a zdravou alternativu ke krémovým omáčkám a dresinkům.